17 Haziran 2023 - Cumartesi

CHP Didim'de ön seçim süreci nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde istediği sonucu alamayan CHP’de, ertelenen 38. Olağan Kurultay için kongre takvimi resmen başladı.

Yazar - Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 4 dk.
366 okunma
Yusuf Mehmet Sarışın

Yusuf Mehmet Sarışın

msarisin@gmail.com - 0507 723 4769
Google News

CHP Didim'de ön seçim süreci nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde istediği sonucu alamayan CHP’de, ertelenen 38. Olağan Kurultay için kongre takvimi resmen başladı. 

Kurultay, Ekim sonu veya Kasım ayı ortasında yapılabilir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Mart 2024’te yapılacak yerel seçim sürecinde partisinin başında olmak istediği için genel başkanlığa aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Genel başkanlık dahil, partide “topyekün değişim” mesajları veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun genel başkan adaylığı konusundaki tutumunu kongre sürecinde oluşacak yeni delege tablosuna göre netleştireceği belirtiliyor.

Ekrem İmamoğlu’nun yönetimle köprüleri tamamen atması halinde ise Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir adaylığı için Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı (Kısa bir süre sonra CHP'ye katılacaklar) Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül'ü düşünebileceği konuşuluyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını partisinin kurullarında değerlendirme sürecini başlattı ve ilk iş olarak da Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) değişime gitti.

Yeni MYK ise “asgari sürelerde tamamlanma” koşuluyla kongre takvimini ilan etti ve böylece 38. Olağan Kurultay süreci başlamış oldu.

Evet. Şimdi gelelim CHP Didim'e...

Aile bireylerden, toplum da ailelerden oluşur. Didim toplumunu da Türkiye'nin dört bir yanından "Yarim Didim'i mesken tuttum" diyen yaklaşık 30 bin aile oluşturuyor. Son seçimde CHP'nin aldığı yüzde 72 oyu düşünürsek, Didim toplumunu oluşturan ailelerin yüzde 60'ı CHP'ye oy veriyor. 

CHP'nin Didim'de üye sayısı 6 bin civarında. Bu 6 bin üye 16 Temmuz'da gerçekleşecek olan ön seçimde 313 CHP delegesini belirleyecek. Bu delegeler de Didim İlçe Başkanını seçecek. 14 tane de doğal üye var. Bir de milletvekili doğal üye. Etti mi 318 üye.

İşte bu 318 üyenin oylarıyla Didim'in kaderi belirlenecek. Yani tepeden inme ilçe başkanı ya da belediye başkanı hatta meclis üyeleri önümüzdeki dönemde olmayacak. Demokrasi çarkı çalışacak.  

Bu arada Didim CHP ilçe başkanlığı için 2 aday çıktı. Nurettin Koçak ile Dilaver Demir. Aslında ikisinin de adaylıklarını açıklaması şu ortamda doğru değil. Delege seçimlerinden sonra adaylıklarını açıklamaları daha mantıklı olurdu. Çünkü ilçe başkanlığı adaylığı için her adayın toplam delege sayısının yüze 10'unu alması gerekiyor. Alamazlarsa zaten aday olamazlar. Ama onlar biraz acele davranmış olacaklar ki "Adayız" dediler.

Şimdi bir üçüncü aday çıkar mı?

Ahmet Yılmaz ve Salih Bankoğlu ekibi bunun için çalışıyorlar. Mustafa Öge de onlarla birlikte hareket ediyor. Ama öyle bir şey oldu ki, ilçe başkanı adayı olmak isteyen Aşkın Atlı, İbrahim Eray, Hasan Bektaş ve Hasan Tabar arasında bir karar verilemedi. 

Hepsi aday olmak isteyince sonuç: Grup dağıldı.

Kulis bilgilerimiz devam edecek. 

Beni izlemeye devam edin.

 

 

  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları