30 Temmuz 2023 - Pazar

Dünyada kesilmesi yasak olan 2 ağaç vardır!

Dünyada kesilmesi yasak olan başlıca iki ağaç, zeytin ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece sonsuza dek yaşarlar.

Yazar - Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 3 dk.
1952 okunma
Yusuf Mehmet Sarışın

Yusuf Mehmet Sarışın

msarisin@gmail.com - 0507 723 4769
Google News

Hangi ağaçların kesilmesi yasak?

Yaş ağaçları yaralamak, tepelerini ve dallarını kesmek veya kopartmak, dikili yaş veya kuru ağaçlardan kabuk veya çıra veya katran veya sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak da en az 369 en çok 2 bin 978 para cezasıyla karşılaşmak anlamına geliyor.

ÖZEL MÜLKTEKİ AĞAÇLAR KESİLEBİLİR MI?

a-6831 Sayılı Orman Kanununun 116.maddesinin (A) fıkrasında sayılan yerlerden ve üzerindeki ağaçlar devlet ormanlarında yetişmeyen ağaç türlerinden ise sahipleri bu ağaçları hiçbir kayıt ve şarta tabi olmadan kesip taşıyabilirler.

HANGİ AĞAÇLARI KESMEK YASAK?

Dünyada kesilmesi yasak olan başlıca iki ağaç, zeytin ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece sonsuza dek yaşarlar.

BAHÇEDEKİ AĞACI KESMEK İCİN NEREYE BAŞVURULUR?

Kesme izni için Belediyelere bağlı park ve bahçeler müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.

BAHÇEDEKİ ÇAM AĞACINI KESMEK YASAK MI?

Satın alınan tarla ya da arazide dikili bir orman emvali, yani örneğin bir çam ağacı mevcut ise; izinsiz ve spontane bir şekilde kesimi mümkün olmuyor. Ağacın ya da ağaçların izinsiz kesimi tespit edildiği taktirde, arsa sahibi cezai işleme tabi tutuluyor.

AĞAÇLARIN KESİLİP YOK EDİLMESİ BİZİ VE DİĞER CANLILARI NASIL ETKİLER?

Ağaçların kesilip yok edilmesi; İnsanların ve hayvanların yaşaması için gerekli olan oksijenin azalmasına ve ağaçsız kalan toprağın güçsüzleşip sel felaketlerinin oluşmasına sebep olabilir. Ağaçsız kalan yerlerde çok fazla hava kirliliği olmaktadır buda canlı hayatını olumsuz etkilemektedir.

AĞAÇ KESİM İZNİ NEREDEN ALINIR?

Ağacın türüne göre ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğü veya Orman İşletme Şefliğinden izin ve uygunluk alınması gerekmektedir.

KENDİ BAHÇEDEKİ AĞACI KESMENİN CEZASI VAR MI?

– Kendi mülkünüzdeki ağaçları izinsiz kesmeniz bir sorun yaratmamaktadır. Fakat kamu alanındaki ağaçlar izinli kullanılmalıdır. Aksi taktirde kamu alanındaki ağaçları kesmenin cezası 10 aydan başlar. – Ekili fidanlara zarar veren şahıslara uygulanan yaptırım ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.

APARTMAN BAHÇESİNDE 25 YILLIK ÇAM AĞACINI KESMENİN CEZASI VAR MI?

Cezası 1 yıldan 6 yıla kadar hapistir. (152/1-c :Mala zarar verme suçu devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun her türlü dikili ağaç fidan veya bağ çubuğu hakkında işlenmesi halinde fail hakkında 1 yıdan 6 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.)

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları