Editör -
Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 8 dk.
348 okunma
Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu; turizm sezonu, Cumhuriyetin 100. Yılı ve gündemi değerlendirmek üzere basın mensupları ile bir araya geldi.
Basın mensuplarını selamlayarak konuşmasına başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Erbaş, Cumhuriyetin 100. Yılını kutladı. 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde imkânsız denen koşullarda doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin, asırlarca gelişerek ve yenilenerek yoluna devam edeceğini ifade etti. “Tüm dünyadaki siyaset adamlarının parmakla gösterdiği, en etkili kişilerden Mustafa Kemal Atatürk’ün bizim milletimiz içinden çıkması da ayrıca gurur vericidir. Bu vesile ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetin ilelebet payidar kalacağına 85 milyon Türk vatandaşının her bir ferdi gibi kalben inanıyoruz” dedi.
100 yıl içerisinde inişler çıkışlar olsa dahi Türkiye Cumhuriyeti yükselişini sürdürdüğünü söyleyen Erbaş, dünyanın büyük ekonomileri içinde olan Türkiye’nin yükselişinin bitmeyeceğini, daima yukarı taşınacağını vurguladı.
“Aziz milletimiz cumhuriyet ile temel hak ve özgürlüklerine kavuşmuştur ve bu haklar Anayasa ile güvence altına alınmıştır” diyen Erbaş, Milletimizin bu haklarını, hava, su ve gıda gibi yaşamsal bir ihtiyaç olan demokrasiyi korumak için Cumhuriyete sahip çıkacağının altını çizdi. Önümüzdeki yıllarda da aynı coşkuyla kutlamaya devam edeceğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanımızı Didim’de Ağırlamak İstiyoruz
2023 yılı turizm sezonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Erbaş; sezonun bitmek üzere olduğunu, konaklama tesislerinin büyük bir bölümünün kapandığını, kalanların da önümüzdeki günlerde kapanacağını söyledi. 2023 yılı rakamlarının beklentilerinin bir miktar altında kaldığını ifade eden Erbaş, maliyet artışları, çevremizdeki savaşlar gibi etmenlerin tercihleri etkilediğini belirtti. Verilerin 2022 yılından daha iyi olduğunu ama 2019’u yakalayamadığını söyledi. 2024 için taleplerin de olumlu olduğunu, bölgemizde başlayan olağanüstü gelişmeler devam etmezse daha iyi bir sezon beklediklerini ifade etti.
Sektörel Gelişim Stratejileri Projemizi Çalıştay ile Tamamlayacağız
2024’te faaliyete geçecek yeni yatırımlar ile yatak kapasitesinin artacağını belirten Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü “yeni başlayacak olan ve planlama aşamasında olan yatırımlar var. Dışarıdan gelen yatırımcılarla birlikte yerelde de iki büyük yatırımcımızın planları var. Yatak kapasitemiz bir taraftan artarken Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Didim projesi de devam ediyor. Tamamlamak üzere olduğumuz Didim Sektörel Gelişim Stratejileri Projemizin son toplantısı olan çalıştayımızda da Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’u Didim’de ağırlamak istiyoruz. Bu günlerde yapmak istemiştik ama sayın Bakanın programı ile eşleştiremedik. Bu amaçla Bakanlığımızla ve Vekillerimiz ile görüşme halindeyiz” dedi.
Filistin’deki Durum Tüm Dünyanın Canını Yakmaya Devam Ediyor
Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Erbaş “Filistin’deki durum dünyanın canını yakmaya devam ediyor. Bölgemizi istikrarsızlaştıran bir hal alıyor. İnşallah diplomasi ile çözülür ve çatışma yayılmaz. Dünyanın ikircikli tavrını da görüyoruz. Rusya – Ukrayna savaşında olduğu gibi Türkiye barış için Filistin – İsrail savaşında da aktif rol alıyor. Sivil ölümlerini ve İsrail’in orantısız müdahalesi ile gerçekleşen insanlık suçlarını tasvip etmemiz mümkün değil. Filistin bugün değil, 75 yıldan bu tarafa yalnız bırakılıyor. Arap ülkeleri, Müslüman ülkeler bir araya gelemiyor, kanı dindiremiyor. Gerektiği kadar proaktif değiller. Sadece Ülkemiz 75 yıldır, sağduyulu, adaletli tutumunu devam ettiriyor. İnşallah bu acı biter. İki devletli yapı oluşmadan Ortadoğu’ya huzur gelmeyecektir” dedi.
Turist Şehrimizi, İnsanımızı, Kültürümüzü Tanımamış, Yiyecek ve İçeceklerimizi Tatmamış Olarak Ülkesine Dönüyor
Büyük turizm yatırımlarının mevcut tesisler gibi her şey dahil hizmet vermesi durumunda İlçeye faydası olup olmayacağı hakkındaki soruya cevap veren Erbaş, Her şey dahil sistemden çıkmanın bir anda olamayacağını, zaman alacağını söyledi. Koşulların oluşması, kentin, ticaret kültürünün hazır olması gerektiğini belirtti. “Kamu- turizm STK’ları ve işletmeler diyalog halinde yapmalı. Felsefe olarak özendirilmesi lazım” dedi.
Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Hikmet Atilla Türkiye’de turizmin kültür turizmi ile başladığını, ilk yıllarında konaklama hizmetinin oda kahvaltı şeklinde olduğunu hatırlattı. Deniz kum güneş turizmi ile tesisler çoğaldıktan sonra hizmetin; yarım pansiyon, tam pansiyon ve en sonunda her şey dahil sisteme kadar geldiğini ifade etti. Bu durumun Türk turizmine zarar verdiğini ve yalnızca belirli bir kesimin kazanç sağladığını, gelirlerin önemli bir kısmının da rezervasyonu yapan tarafta kaldığını söyledi. Atilla “Her şey dahil sistem belirli bir bölgede olabilir. Ege gibi turizm çeşitliliğinin olduğu bölgede bu sistem olmamalı. İlçemizde bu konuda çok zengin. Türkiye’nin belli bölgelerinde ağırladığımız Alman Seyahat Birliği DRV yetkilerini geçtiğimiz yıllarda İlçemizde de misafir etmiştik. Turizm zenginliğimizi bilsinler istedik. Burada turizm milattan önce 8. Yüzyılda bilicilik ile başladı. Milet Felsefe Okulu buradaydı. Didim’de farklı konaklama hizmetleri sunan küçük otellerin olduğunu görsünler istedik. Hamburg’da otellerde konaklayanlara toplu ulaşımı ücretsiz kullanmaları için şehir kartları veriliyor. Turistin şehri gezmesi teşvik ediliyor. Bunun bir benzeri İstanbul’da konuşuldu. Benzer çalışmalar yapılabilir. Her şey dahil sistemin kalkması için tüm bileşenler bir araya gelip karar vermeli. Bu değişikliklerden olumsuz etkilenenlerde olacaktır” dedi. Her şey dahil sistemin küçük oteller tarafından da denendiğini ve verimli olamadığını hatırlatan Atilla, saat ve içerik olarak belli kısıtlamalar getirilebileceğini söyledi. “Bu sistemde tatil yapan Turist Şehrimizi, İnsanımızı, kültürümüzü tanımamış, yiyecek ve içeceklerimizi tatmamış olarak ülkesine dönüyor, böyle turizm olmaz” dedi.
İkinci Konutlar Hakkındaki Düzenlemeyi Olumlu Buluyoruz
Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen, turizm amaçlı kiraya verilen konutlar hakkındaki yasa değişikliğine dikkati çeken Atilla; zorunluluklar ve caydırıcı cezalar gibi ağırlaşan yasal şartların Ocak ayından itibaren devreye gireceğini dile getirdi. Gelen turist sayısının konaklama verilerine yansımamasında ikinci konutların payı olduğunu söyleyen Atilla, son zamanlarda kamuoyuna yansıyan çeşitli örnekler verdi. Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin de yasal yükümlülüklerini yerine getiren kişileri sistemlerine dahil edebileceğini ifade etti.
Yasa değişikliği ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılıp yapılmayacağı hakkında soru üzerine, Başkan Hilmi Erbaş, Kanun’un yeni geçtiğini, inceledikten sonra konunun muhatabı kurumlar ile birlikte çalışma yapacaklarını söyledi. Doğru bir düzenleme yapıldığını, bu yerleri kayıt altına almak, vergilendirmek, konaklama tesislerinin yükümlülüklerini buralarda da uygulamak gerektiğini vurguladı. “Profesyonelce bu işi yapanların belgelerini alacağına inanıyorum” dedi. Evini kiraya veren yabancılar ve gurbetçi vatandaşların da olduğunun hatırlatılması üzerine Didim Kent Konseyinin İlçemizde yaşayan yabancılar ile iyi bir iletişime ve bilgiye sahip olduğunu, Kent Konseyi ile birlikte bilgilendirme çalışmaları yapılabileceğini söyledi.
Son bölümde, üyeleri yeniden belirlenen Kadın ve genç girişimciler kurullarının amaçları, çalışama şekli ve seçim süreçleri hakkında bilgi veren Erbaş katılan basın mensuplarına teşekkür etti.
Basın Toplantısına Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri; Meral Bademcigil, İsmet Kartal ve Celal Gümüş de katıldı.
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir