Nevse Hanım'ın gözlemesinin lezzeti Didim'de dillere destan

Nevse Hanım, 15 yıldan bu yana Malatya Hekimhan'ın gözlemesini ve yufka ekmeğini eşi Aslan Özkan ile birlikte işlettiği Sude Unlu Mamuller'de kendi hazırlayıp, satıyor.

Yemek Yayın: 07 Mayıs 2024 - Salı - Güncelleme: 07.05.2024 14:45:00
Editör - Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 6 dk.
1350 okunma
Google News

Nevse Hanım'ın gözlemesinin lezzeti Didim'de dillere destan...

Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir.

Şimdi sizlere bir adres vereceğiz: 

Sude Unlu Mamülleri, Efeler Mahallesi Koçkar Caddesi 16 numara. 

Buraya giderseniz, sizi tamamen organik yufka ekmek açarken Nevse Hanım karşılayacak, Malatya şivesiyle, "Hoşgeldiniz" diyecek. 

Nevse Hanım, 15 yıldan bu yana Malatya Hekimhan'ın gözlemesini ve yufka ekmeğini eşi Aslan Özkan ile birlikte işlettiği Sude Unlu Mamuller'de kendi hazırlayıp, satıyor. 

Bilenler burasını biliyor, biz bilmeyenlere, Didim'deki bu lezzet durağını tavsiye edelim dedik. Afiyet olsun.

Sude Unlu Mamüller'de gözleme siparişi alınıyor, evlere servis yapılıyor. 

Sipariş telefonları: 

0538 973 8193  
0537 741 05 34

Eski zamanlarda Türk kadınları çok uğraş gerektirmeyen, hazırlaması kolay tarifler üretmek zorundaydı. Kalabalık erkekleri beslemek için doyurucu ve akşam yemeği yerine geçebilecek yemekler yapmalıydılar. Bu çabalar sonucunda öyle bir tarif icat ettiler ki bugün sadece yerel halk değil, turistler de onu severek yiyor. Bu lezzetli, doyurucu ve herkes tarafından sevilen yemek Gözlemedir.

Gözlemeleri pişirmek için yanan odunlar üzerine dışa doğru eğimli bir metal levha yerleştirdiler. Günümüzde bu metal levhaya sac denmektedir. Sac gözleme ve yufka ekmek pişirmek için özel bir tavadır. Modern saclar gazla pişirmeye uygun hale getirilmiştir ve elektrikle çalışanları da vardır. Fakat kırsal kesimlerde kadınlar hala açık havada ve odun ateşinde gözleme yapmaktadırlar. Elbette odun ateşinde pişen gözleme duman ile tütsülendiği için daha lezzetlidir. Ayrıca gözleme yapan kadınların açık havada zevkle çalışmaları izlenmeye değer.

Gözleme yapmak özel bir yetenek ister ve Türk kadınları buna çoğunlukla sahiptir. Aksi halde modern cihazlarda bile lezzetli bir gözleme yapmak kolay değildir. Gözleme yabancı turistler tarafından sevilse de hala yemek için ülkemizi tercih ederler. Çünkü ince ince hamur açma ve gözleme pişirme yeteneği bize atalarımızdan miras kalmıştır. Hemen hemen her Türk kadınının evinde bir veya birkaç çeşit oklava vardır. Fakat ince hamur açmak için ince oklavayı ustalıkla kullanabilmek gereklidir. Gerçek bir profesyonel hamuru sadece oklava ile açmaz. Aynı zamanda oklava etrafında hamuru döndürerek esnetmek de gereklidir. Doğru yoğrulmuş, kıvamında gözleme hamuru çok elastiktir. Yuvarlak ince ve geniş hamuru açtıktan sonra iç harç hamurun yarısına konur. Diğer boş kalan yarısı ile harcın üstü örtülerek yarım daire elde edilir. Elle biraz bastırılarak hava boşluklarının kapanması ve hamurun birbirine yapışması sağlanır. Elde edilen bu yarım daire gözleme, saca dikkatlice ve parçalanmadan nakledilmelidir. Sadece gerçek bir profesyonel oklavaya sardığı yarım daireyi sac üzerine kolaylıkla açabilir. Tüm bu işlemler sadece birkaç saniye sürer. Hazırlanan pişmemiş gözleme, oklava üzerinde rulo haldeyken asla birbirine yapışmaz.

Klasik gözleme yağsız bir şekilde sac tavada pişirilir. Ya piştikten hemen sonra ya da servis edilmeden önce yağlanması yapılır. Tercih olarak her iki tarafına da eritilmiş tereyağı sürülür.

Gözlemenin iç harcı tercihe ve mevsime göre çok çeşitli olabilmektedir. İlkbaharda ıspanak, taze pancar veya turp yaprakları, ısırgan otu, nane, maydanoz, dereotu kişniş kullanılır. Yazın ise sebzeler kullanılırken kışın peynir çeşitleri ile et tercih edilebilir. Tabi ki her damak tadına uygun gözlemeyi her dönemde bulmak mümkündür. Günümüzde çoğunlukla otlarla karıştırılmış peynirli, patatesli ve etli gözlemeler yapılmaktadır. Bazen de tercihe göre ıspanak ile peynir, peynir ile et bir arada görülebilir. İç harç hamurdan önce kararlaştırılıp hazırlanır. Ispanak dışındaki bütün yeşillikler çiğ olarak harca konulabilir.

Hazırlanan gözleme hamurunun çok yumuşak olmaması gerekir. Eğer evde gözleme yapacaksanız, hamura su dışında kefir ve süt de ilave edebilirsiniz. Evde gözleme hazırlayan kadınlar hamura bitkisel yağ da eklemeyi tercih ederler.

Genellikle her gözleme malzemesinin oranı gözle ölçülür. Bundan dolayı eski kadınlar ona göz kelimesinden gelen gözleme adını vermişlerdir. Ancak günümüzde insanlar bu adın pişmiş gözlemenin üzerindeki benekli yapıdan geldiğine inanıyorlar. Bu benekleri sayısız gözlere benzeten ve gözlemenin adını bununla açıklayan insan sayısı oldukça fazla. Diğer bir varsayım da sac üzerinde pişen gözlemenin sacla birlikte göze benzetilmesi. Gözleme gerçekten isminin hakkını her türlü şekli ve hali ile veriyor.

Günümüzde büyük şehirlerde yaşayanlar gözleme hamurlarını marketlerden ve fırınlardan kolaylıkla alabiliyorlar. Bu sayede ev yapımı gözlemenin hazırlanması ve pişirilmesi oldukça kolay ve hızlı oluyor.

Ancak kırsal kesimlerde yaşayan köy kadınları halen hamurlarını kendileri yoğurmakta ve sacta gözleme pişirmekte.

Onlar eski geleneği devam ettiren ve kendileri ile birlikte yaşatan önemli değerlerimiz.

Tıpkı Malatya Hekimhan'dan gelerek Didim'de hayatını gelenek ve görenekleriyle sürdüren Nevse Hanım gibi...

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.