Editör -
Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 3 dk.
228 okunma
Evinize gizlice sızıp sizi uyurken ısırabilir
Kokarca böceği evden nasıl gider ve koku yayması nasıl önlenir?
Kış mevsimi hariç genellikle her mevsim de evler de karşılaşılan koku ya da kalkan (osuruk) böcekleri son dönemler de daha sık görülmeye başladı.
Koku böceği denmesinin sebebi ise savunma mekanizması olarak salgıladıkları ve evinize yayılmasını sağlayan kokudur.
Eve giren böceği öldürmeye çalıştığınızda bu koku salgılanır ve eğer etrafa dağılan kokuyu temizlemezseniz aynı tür böceğin eve çekilmesini sağlarsınız. Koku böceğiyle nasıl baş etmeniz gerektiğini sizler için derledik.
KALKAN VE KOKU BÖCEĞİ OLARAK BİLİNİR
Evde genellikle avizeler de gezinen koku böcekleri, dış tarafı kalkana benzediği için İngilizce de “shield bug” olarak geçer. Bizdeki adı da “kalkan böceği ve koku böceği” olarak bilinir.
Türkiye’de çok fazla çeşidi bulunan bu böcek aslında Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcektir.
İSTİLACI ÖZELLİKLERİ VARDIR
Koku böceği genellikle toprak rengi, siyah, yeşil veya kırmızımsı olarak görülebilir. Böcekler genellikle Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve Karadağ Cumhuriyeti'nde sıkça görülür.
1990 yıllarında ABD’de ilk kez görülen koku böceği daha sonra ülke de yayılmıştır.
SAVUNMA MEKANİZMASI OLARAK KOKU YAYARLAR
Bu böcekler tehdit altında hissettiklerinde veya ezildiklerinde kötü koku yayarlar. Savunma mekanizması olarak görülen bu taktik sayesinde avcı hayvanlar tatlarını beğenmez ve tükürür.
Bu salgıyı ise göğüslerinin altında bulunan bezler sayesinde gerçekleştirirler.
DİĞER BÖCEKLERİ KENDİLERİNE ÇEKERLER
Bu tür böcekler istilacı tür olarak bilinir. Çünkü salgıladıkları koku ile diğer böcekleri de kendilerine çekerek evinizi istila edebilirler.
Diğer koku böcekleri bu sinyalleri aldığında özellikle çatlaklardan, cam ve pencerelerden evinize giriş yapabilirler. Kış uykusuna yatarak yumurtalarını eviniz de geliştirebilirler.
Ayrıca bu böcekler ekin zararlısı olarak bilindikleri için meyve ve sebzelerin dış yüzeylerinde çukurluklar, hatta patojenler bırakabilirler.
En çok dut ağaçlarında görülürler bu nedenle dut alırken iki kere kontrol etmekte fayda var.
Koku böceklerinden kaynaklı olarak kornea iltihabı vakaları nadir de olsa bildirilmiştir fakat tüm bunlara rağmen aşırı tedirgin olmanızı gerektirecek bir canlı değildir.
Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın bu tip böcekleri yayılmasına neden olduğu belirtiliyor.
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir