Editör -
Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 6 dk.
292 okunma
Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi ve Didim Kent Konseyi öncülüğünde, İlçedeki Odaların ve STK’ların destekleriyle düzenlenen Didim 3. Uluslararası Kültür Festivali başladı.
6-7 Eylül 2024 tarihlerinde Apollon Tapınağı çevresinde yapılan festivale 78 ülke temsilcisinin açılış kortejinde yer alırken, 36 ülken de festivalde stant açtı.
Festival kapsamında Atatürk bulvarından, festivalin yapılacağı Apollon Tapınağı bölgesine kadar kortej düzenlendi.
Marşlar eşliğinde korteje Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca ve eşi, Didim Garnizon Komutanı Albay Erkut Arslan ve eşi, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yıldırım, dernek başkanları, belediye meclis üyeleri ile yabancı ülke vatandaşları katıldı.
Apollon Tapınağı çevresinde sona eren yürüyüşün ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.
“78 ÜLKE VATANDAŞI DİDİM’DE YAŞIYOR”
Festivalin açılışında konuşan Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız “Yerleşik vatandaşlarımızla başladığımız festivalimize barışın, kardeşliğin bir arada yaşamanın en iyi örneği Didim kentidir diye seslendik. İki yıl içerisinde büyüye büyüye yetmiş sekiz ülke haline geldik ve şimdi bu yetmiş sekiz ülke adına söylemek istiyorum. Bu konuda söylenmiş en anlamlı sözü söyleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüyle gür bir sesle tekrar haykırıyoruz. Yurtta sulh, cihanda sulh. Tüm Türkiye'ye ve dünyaya bu boyutta eşi benzeri olmayan bir festival… Bu nedenle bu festivalin ortaya çıkışından ilk birincisinden bugüne kadar desteklerini esirgemeyen başka Sayın Kaymakam olmak üzere belediye başkanı tüm kurum ve kuruluşlar stant açan ve katılım sağlayan tüm Didimseverlere ve bize yalnız bırakmayan tüm kurumlara teşekkür ediyorum.” dedi.
“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADİM KENT DİDİM”
Didim Kaymakamı Can Kazım Kuruca ise konuşmasında Didim’in geçmişten günümüze kadarki süreçteki tarihsel özelliklerine değinerek “Öyle bir kent düşünün ki bundan binlerce yıl önce sokaklarında felsefenin, matematiğin, tarihin kurucuları Anaximenes, Anaximendros, Tales dolaşmış olsun. Öyle bir kent düşünün ki dünyanın en büyük hükümdarlarının, imparatorlarının, krallarının, imparatorluklarının, krallıklarının geleceğini danışmak için geldikleri Apollon Tapınağı'na ev sahipliği yapsın. Öyle bir kent düşünün ki tertemiz plajlarıyla, hastalıklara şifa veren havasıyla, tarih boyunca kendisini ziyaret eden herkesi kendisine hayran bırakmış ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olsun. Ve bizler Didimliler olarak büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün meclis sözünde ifade ettiği gibi ilelebet payidar olacak olan Türkiye Cumhuriyeti ile Didim'in son sahipleri, son mirasçılarıyız. Ne mutlu bize ne şanslı insanlarız. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Miletos Antik Kentimizle, Apollon Tapınağımızla, İlyas Bey Camimizle, Altın Kum Plajımızla, doksan kilometrelik sahil şeridimiz, mavi bayraklı plajlarımız, her biri birbirinden güzel elli tane koyumuzla dünyanın her yerinden gelen misafirlerimizi kendilerine hayran bırakan bir kentte yaşıyoruz. Bu kentte, bunun çok da ötesinde dünyanın 78 ayrı ülkesinden Gabon'dan Rusya Federasyonu'na kadar, Çin'den Kanada'ya kadar dünyanın her bir köşesinden gelen hemşerilerimizle bu güzel kenti paylaşmanın, beraber olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda güzel ülkemizin, Türkiye'mizin 81 vilayetinden vatandaşımızı dilimde beraberce, dilimli olarak kardeşçe yaşıyoruz. Dilimde dilimliler ister dünyanın dört bir yanından gelmiş olsun ister memleketin 81 vilayetinden gelmiş olsun dünyaya tek bir mesaj veriyor. Bizler her daim, her koşulda kardeşçe, dostça, beraberce yaşayabiliriz. Dünyada hali hazırda savaş halinde olan ülkeler bile Didim'de el ele, beraberce, kardeşçe yaşıyorlar. Didim, dünyaya dostluk, kardeşlik mesajı veren büyük bir tarihi kent… Bugün de bunun nişanesi olarak başlatılan Dünya Didimi Seviyor Festivali'nin ne mutlu bize ki üçüncü yıl dönümündeyiz. Sizler de birinci yılda, ikinci yılda olduğu gibi üçüncü yılda da bizleri yalnız bırakmadınız. İnşallah hep birlikte, güçlü bir şekilde dünyaya bu barış ve kardeşlik mesajını vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Konuşmaların ardından Halk oyunları ekipleri gösterilerini sundu; çocuklar tarafından Dünyaya barış mesajı gönderildi. Ardından festivalin açılış kurdelası ilçe protokolünce kesilerek, barışın sümgesi beyaz güvercinler uçuruldu. Açılışın ardından ilçe protokolü festival açan ülkelerin stantlar gezerek kültürler ve yemekleri hakkında bilgiler aldı. Festivalde stant açan ülkeler, davetlilere ikramlarda bulunuldu. Etkinlikte ayrıca Ege’nin meşhur yemeği keşkek yemeği ücretsiz dağıtıldı. Festivalde çocuklara yönelik atölye kurulurken, festivalin ilk günü tango gösterisi ve keman dinletisi ile sona erdi. Kaynak: sesgazetesi.com.tr
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir