Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Didimli Turizmcilerle Bir Araya Geldi

Bir dizi ziyaret kapsamında Aydın’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Didim’de turizm sektör toplantısına katıldı.

Turizm Yayın: 15 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 15.02.2024 12:56:00
Editör - Yusuf Mehmet Sarışın
Okuma Süresi: 7 dk.
256 okunma
Google News

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Didimli Turizmcilerle Bir Araya Geldi

Bir dizi ziyaret kapsamında Aydın’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Didim’de turizm sektör toplantısına katıldı.

Odamızın ev sahipliğinde düzenlenen Turizm Sektör Toplantısında Bakan Ersoy’a AK Parti Aydın Milletvekili ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, AK Parti MKYK Üyesi M. Umut Tuncer, AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, Ak Parti Didim İlçe Başkanı Sebahattin Akkuş ve Ak Parti Didim Belediye Başkan Adayı Kadri Kabak eşlik etti. Toplantıya meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile turizmciler katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmcileri selamlayarak başladığı konuşmasında 2023 turizm verilerini paylaştı. 

Deprem felaketi, seçim ve çevremizde olan savaşlarla zor bir yıl olan 2023’de ziyaretçi sayısı ve elde edilen gelirde rekor kırıldığını ifade etti. Bu başarının devlet ve sektör iş birliği ile yakalandığını belirtti. Turizmcilere teşekkürü etti. 2024 hedeflerini de 60 milyon ziyaretçi 60 milyar dolar gelir olarak belirlediklerini, 2028 için 100 milyar dolar gelir hedefine adım adım gidildiğini söyledi.  “Bunu elde edecek potansiyel fazlasıyla var” dedi. 

Didim’in en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu sadece Aydın’ın bir parçası olarak değil, Muğla’ya da komşu olmasıyla da önemli olduğunu ifade etti.  “Didim’in potansiyeli var mı? Fazlasıyla var ama bu potansiyeli doğru kullanamazsak doğru planlayamazsak bu şansımızı yavaş yavaş kaybederiz. Bunu niye söylüyorum? Bu tarz turizm merkezlerinin sadece Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarıyla bir yere gelmesi mümkün değil. Özellikle büyükşehir olan yerlerde biz büyükşehir belediye başkanlığımıza da söylüyoruz. Turizm master planının büyükşehir belediyeleri tarafından hazırlanması lazım. Önceliklerin belirlendiği, kaynakların verimli kullanıldığı 30 yıllık, 50 yıllık planlarla ile hızlı sonuç elde edilecektir” dedi.

“EGE TURİZM MERKEZLERİ PROJESİ”

Bakanlık görevine başladığı dönemde bölgelerin turizmden aldıkları payı değerlendirdiklerinde Ege’nin aldığı %10 payın en az %20 olması gerektiğine inandıklarını, iki katına çıkarmak için Ege Turizm merkezleri projesini devreye aldıklarını söyleyen Bakan Ersoy, doğru planlamalarla, doğru teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle çok rahat bir şekilde gelirin ikiye katlanabileceğini, bunun için Ege turizm merkezleri projelerini geliştirdiklerini vurguladı.  

Doğru olan süreçlere siyasi yaklaşımla hayır dendiği zaman sürecin maalesef uzayabildiğini dile getiren Ersoy “Ege söz konusu olduğu zaman, İzmir söz konusu olduğu zaman, Aydın söz konusu olduğu zaman siyasi yaklaşmamak gerekiyor. Doğrusu yapılması gerekiyor” dedi. 

Bakanlık olarak Arkeolojinin altın çağını başlattıklarını ve Kazı başkanlıklarının da bütçelerini arttırdıklarını belirten Bakan Ersoy, geleceğimize miras projesiyle bütün kazı başkanlıkların 12 ay çalıştığını, yoğun ekipman ve bütçe verdiklerini, ören yerleri ve müzelerde ziyaretçi sayısının %47, gelirin ise %100 arttığını söyledi. Gece müzeciliği ile yaz sezonunda hava sıcaklığının çok yüksek olduğu yerlerde ören yerlerinin gün battıktan sonra da gezilebilmesini istediklerini, bu çalışmanın yapıldığı yerlerde bölgenin de cazibe merkezi olacağını ifade etti. 

TGA ile etkinliği artan tanıtım çalışmalarına değinen Ersoy, goturkiye.com web sitesinde 10 dilde tanıtım yapıldığını ve 60’dan fazla ürün tanıtıldığını ifade etti. 200 ülkede tanıtım faaliyeti yürüttüklerinin altını çizdi. Turizmin krizlere dayanıklı olması için ürün ve misafir çeşitlendirmesine gerek olduğunu vurguladı. Arkeoloji, gastronomi kruvaziyer turizmi gibi çeşitlerle bunu sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 

Toplantının devamında Bakan Ersoy turizmcilerin sorularını cevapladı.  

Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Hilmi Erbaş, Didim Turizm Merkezi projesinin hızlanmasını talep etti. Projeye ilişkin görüşlerini paylaştı. Bakan Ersoy projenin hazır olduğu ama Çeşme projesinde siyasi sebeplerle süreçte bazı gecikmeler olduğunu bunun tam bir mutabakatla yapılması gerektiğini dile getirmesi üzerine Başkan Hilmi Erbaş Didim olarak bu projeye destek olamaya ve her katkıyı vermeye hazır olduklarının altını çizdi. 

İlçemizdeki Turizm yatırımlarına dikkati çeken Erbaş Didim’i Akbük Kazıklı ve Gürçamlar üzerinden Bodrum Havalimanına bağlayan yolun turizm yolu ilan edilmesi talebini iletmesi üzerine Bakan Ersoy Didim projesinde bu yolun da bulunduğunu söyledi. 

Başkan Erbaş plan yapma yetkisine sahip birçok kurum tarafından Didim’de parça parça imar planları yapıldığını bunun kentleşme ve kent kimliği oluşturmada sorunlara sebep olduğunu söyledi.   

Bakanlığın bütüncül bir planlama yapmasının mümkün olup olmadığını sordu. Bakan Ersoy İlçenin tamamının turizm gelişim bölgesi ilan edilmesi ile bunun olabileceğini ama bu çalışmada da mutabakat gerektiğini, aksi taktirde hukuki süreçlerle çıkmaza girebileceğini dile getirdi. 

Altınkum Vakıflar Arazisinin turizm yoğunluğun olduğu bir lokasyonda olduğunu hatırlatan Erbaş burada yapılaşmanın zaten yoğun olan bölgeyi çıkmaza sokacağını söyledi. Alanın yeşil alan ve müze olarak değerlendirilmesi önerisini paylaştı. Bakan Ersoy Devletin Vakıfların sahibi değil yöneticisi olduğunu bu mülkleri devletin mülkü gibi değerlendiremeyeceklerini vakfiyesine uygun yönettiklerini ancak başka bir taşınmaz ile trampa yapılabileceğini ifade etti. 

Apollon tapınağı çevresi gibi tarihi kent dokusu olan yerlerin turizme kazandırılması için koruma amaçlı imar planlarına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Erbaş, bugüne kadar planların çıkmadığını bunun Bakanlık tarafından yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Ersoy, bunun gerçekleşmesi için Belediyenin alanı Bakanlığa devretmesi gerektiğini söyledi. 

Başkan Erbaş’ın Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Yolu Festivallerin Ülkemiz adına farkındalık oluşturduğunu ve yapıldığı bölgeye değer kattığını söyledi ve Didim’in de bu çalışmaya dahil edilmesini talep etti. Bakan Ersoy büyükşehir olan her yerde 2028’e kadar bu çalışmayı yapacaklarını söyledi. 

Başkanımız Hilmi Erbaş Didim Turizmi hakkında öneri ve beklentileri içeren kapsamlı bir raporu ve Odanın basımını üstlendiği Yoran; Didim’in Kayıp Köyü kitabını Bakan Ersoy’a takdim etti.

Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.